4.6/5

Hoe lang gaat een kunstgebit mee?

Hoe-lang-gaat-een-kunstgebit-mee

Een kunstgebit, heel veel mensen hebben er een. Tegenwoordig verzorgen veel mensen hun tanden zo goed, waardoor een kunstgebit steeds minder vaak nodig is. Ongeveer 1 op de 15 volwassenen heeft op dit moment een kunstgebit of implantaat. Een kunstgebit heeft, voor een deel, een andere verzorging nodig dan je gewone tanden. Het is wel heel belangrijk dat je je kunstgebit goed onderhoudt, zodat hij langer mee gaat en goed blijft passen.

Levensduur van een kunstgebit

Een kunstgebit gaat tussen de 5 en 8 jaar mee. De exacte levensduur verschilt per persoon. Dit heeft te maken met het verzorgen van het kunstgebit, maar ook met het slinken van je kaken. Naarmate je een kunstgebit langer draagt, slinken je kaken. Hierdoor past het kunstgebit minder goed en krijg je ook een ingevallen gezicht. Een nieuw kunstgebit zorgt ervoor dat deze problemen worden opgelost.

Het is belangrijk om na een periode van 5 tot 8 jaar je kunstgebit te laten vervangen. Tussendoor kan je kunstgebit aangepast worden wanneer dat nodig is. Kleine aanpassingen kunnen gemaakt worden wanneer de pasvorm minder wordt of als je pijn krijgt tijdens het dragen of eten.

Hoe-lang-gaat-een-kunstgebit-meeJaarlijkse controle

Net als bij je echte tanden is het verstandig om jaarlijks je kunstgebit te laten controleren. Onze tandprothetici controleren je kunstgebit. Er wordt dan nagegaan of het gebit nog goed past en of er geen beschadigingen zijn.

Goed onderhoud verlengt de levensduur

Als je je kunstgebit goed onderhoudt, dan gaat deze langer mee. Dat is logisch maar ook belangrijk om even te vermelden. Daarom hebben wij een aantal simpele tips voor je om je kunstgebit goed te onderhouden:

  1. Poets dagelijks je kunstgebit met speciale tandpasta en een protheseborstel.
  2. Spoel je kunstgebit schoon na iedere maaltijd.
  3. Poets je hele mond; ook je tandvlees en tong.
  4. Leg je kunstgebit uit tijdens het slapen.
  5. Gebruik 1x per week prothesereiniger.
  6. Masseer je kaken voor een goede doorbloeding.

Het aanmeten van een kunstgebit

Een kunstgebit wordt aangemeten door een tandprotheticus. Bij het aanmeten zorgen we ervoor dat het gebit perfect past en comfortabel aanvoelt. In het begin kan eten een beetje pijnlijk of raar aanvoelen, maar dit gevoel verdwijnt wanneer je het kunstgebit langer draagt. Heb je vragen over het onderhouden van je kunstgebit of het aanmeten hiervan? Neem contact met ons op, wij helpen je graag.