4.6/5

Hoe reinig je een kunstgebit

Hoe-reinig-je-een-kunstgebit

Er zijn veel mensen die een kunstgebit of een gedeeltelijk kunstgebit hebben. Toch zijn er ook veel vragen over hoe je een kunstgebit goed schoon kunt maken. Graag vertellen we u hier meer over.

Waarom het kunstgebit schoonmaken?

Een van de belangrijkste redenen om uw kunstgebit goed te onderhouden is: het is de ideale plaats voor bacteriën. Omdat de mond vochtig en warm is kunnen bacteriën er snel groeien. De bacteriën kunnen er voor zorgen dat er wondjes in de mond ontstaan. Dit is niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk. Daarbij zorgen deze bacteriën voor een nare geur, wat ook niet gewenst is.

Sommige soorten eten kunnen zorgen voor vlekken op het kunstgebit, denk hierbij aan rode wijn en thee. Door goed te poetsen en het regelmatig schoonmaken van het kunstgebit kunt u voorkomen dat er blijvende vlekken ontstaan. Er zijn veel mensen die een gedeeltelijke prothese hebben, daarbij is het onderhoud eigenlijk nog belangrijker. De bacteriën kunnen dan ook de eigen (vaak gezonde) tanden aantasten. Hierdoor zullen gaatjes ontstaan.

Een gezonde mond is heel belangrijk

Voor een goede mondgezondheid is het belangrijk om iedere dag te poetsen. Niet alleen het gebit maar de hele mond. Poets dus iedere avond de mond met een zachte tandenborstel. Door zachtjes de hele mond te poetsen met een ronddraaiende beweging, bevordert u de doorbloeding. Poets ook uw tong mee, en dan vooral de achterkant van de tong. Hier hopen veel bacteriën zich op. Het is ook aan te raden om na iedere maaltijd het kunstgebit even af te spoelen en daarbij ook de mond te spoelen. Zo worden gemakkelijk etensresten verwijderd die zijn achtergebleven.

Hoe maak je je kunstgebit schoon

Het belangrijkste is om het kunstgebit te poetsen. Haal het kunstgebit uit de mond en poets hem met een speciale protheseborstel en kunstgebit reiniger of prothese tandpasta. Gebruik geen gewone tandpasta, hierin zitten schuurmiddelen in die de prothese kunnen beschadigen. Wij raden ook aan om het kunstgebit te poetsen boven een bak of de gootsteen gevuld met water. Wanneer het kunstgebit dan uit de handen glipt, valt hij in het water en dit voorkomt beschadigingen.

Naast het dagelijks poetsen moet het kunstgebit regelmatig schoongemaakt worden in een bakje met prothesereiniger. Hierin laat u het kunstgebit even weken en zo worden bacteriën gedood en ernstige vuiligheid losgeweekt. Volg goed de instructies van het schoonmaakmiddel op om beschadigingen te voorkomen. Sommige van deze middelen kunnen agressief zijn en het is daarom van belang om de instructies goed op te volgen. Wanneer het kunstgebit goed en regelmatig schoonmaakt wordt, dan gaat deze langer mee en ontstaan er minder snel problemen. Hopelijk hebben wij u kunnen helpen met onze tips. Als u voor een kunstgebit in Tilburg bij ons langskomt, geven wij u uiteraard ook altijd nog extra advies op maat mee.