4.6/5

Is bruiswater slecht voor je tanden?

Is-bruiswater-slecht-voor-je-tanden

Zoete frisdranken zijn niet goed voor je gebit. De meeste mensen weten dit. De reden hiervoor is voornamelijk het ingrediënt suiker, wat in grote mate is verwerkt in bijvoorbeeld cola, sinas en andere koolzuurhoudende frisdranken. Er is echter ook verwarring of koolzuur zelf slecht is voor je tanden. Bruisend water zoals Spa Rood lijkt voor veel mensen onschuldig voor je gebit, maar is dat het ook?

Weinig problemen bij bruisend water

Is bruisend water dan ook slecht voor je tanden? We kunnen hier alvast op antwoorden: bruiswater is in principe niet slecht voor je tanden. In bruiswater zit wel koolzuur, maar dit is vele malen minder dan het koolzuur wat je terug vindt in bijvoorbeeld cola. Bij bruisend water met toegevoegde smaakjes kan het wel anders liggen.

Koolzuur tast de zuurtegraad van het water aan

De reden dat er soms gedacht wordt dat bruiswater slecht is voor je tanden komt voornamelijk door het feit dat koolzuur er voor zorgt dat de zuurtegraad van het water omhoog gaat. Maar uit diverse onderzoeken komt naar voren dat koolzuur een veel te zwak zuur is om de zuurtegraad tot gevaarlijke hoogtes voor je gebit te laten stijgen. Dit wordt in onderzoeken gemeten aan de hand van de pH-waarde. De pH-waarde geeft aan hoe zuur iets is. Dit loopt vanaf een schaal van 0 tot 14. 0 is hierbij heel zuur en 14 is heel basisch, ook wel alkalisch genoemd. Een pH-waarde rond de 7 is neutraal.

Bij het eten of drinken van producten die heel zoet of zuur zijn, daalt de pH-waarde in je mond naar een zuurdere waarde. Je speeksel neutraliseert dit, maar hoe zuurder de waarde in je mond is, hoe langer het duurt voordat je speeksel het één en ander kan neutraliseren. En hoe langer dit duurt, hoe meer schade er aan je gebit kan ontstaan.

Heeft u klachten in uw mond? Dan kunt u bij ons als Mondhygiënist in Tilburg een behandeling boeken. Dit heeft als doel om problemen en irritaties met het gebit zo veel mogelijk te voorkomen. Neem dan ook gerust contact met ons op.