4.6/5

Kunstgebit en leeftijden

Wel-of-geen-kunstgebit-kiezen

De meeste mensen associëren een kunstgebit met oude mensen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat jonge patiënten ook een kunstgebit krijgen als zij enkele of al hun tanden zijn kwijtgeraakt. Hoewel inderdaad de meeste oudere patiënten een kunstgebit dragen, zijn er ook veel jonge prothese-dragers. Naarmate mensen ouder worden, is de kans groter dat ze een kunstgebit nodig hebben.

Bij het woord “kunstgebit” denkt u misschien aan een volledige prothese van tanden en tandvlees die u gemakkelijk in uw mond kunt plaatsen. Een volledig of gedeeltelijk kunstgebit komt vaak voor bij ouderen, maar ook een gedeeltelijk kunstgebit komt vaak voor. Een gedeeltelijk kunstgebit komt vaker voor bij jongeren.

Waarom is een kunstgebit nodig?

De meeste mensen hebben een kunstgebit nodig omdat ze door tandbederf of letsel hun tanden zijn kwijtgeraakt en daardoor moeite hebben met eten, kauwen of zelfs spreken. Bij sommige patiënten kan het volledige gebit in zowel de boven- als onderkaak worden verwijderd en vervangen door een volledig kunstgebit. Soms kiezen mensen voor een kunstgebit om cosmetische problemen aan te pakken die ervoor zorgen dat ze te maken krijgen met een verlaagde eigenwaarde of zelfvertrouwen.

Kunstgebit op jonge leeftijd

Er zijn veel jonge mensen zonder een of meer van hun natuurlijke tanden. Als u een of meer van uw tanden bent kwijtgeraakt, kan een kunstgebit of gedeeltelijke gebitsprothese zinvol zijn om de ontbrekende tanden te vervangen.

Tandverlies bij jongeren is voornamelijk te wijten aan tandvleesontsteking, zoals gingivitis of parodontitis, of gaatjes. Naast ziekten zijn sportblessures voor veel jonge mensen ook een oorzaak van tandverlies.

Tekenen dat het tijd is voor een kunstgebit

Of u nu toe bent aan een kunstgebit of gewoon de algehele gezondheid van uw gebit in de gaten wilt houden, dit zijn enkele van de dingen waar u op zou kunnen letten, ongeacht uw leeftijd:

  • Geïrriteerd, gezwollen en bloedend tandvlees: Als u last heeft van geïrriteerd tandvlees, heeft u waarschijnlijk te maken met een tandvleesaandoening die uw gebit aantast. Als het ernstig genoeg wordt, kan een tandarts voorstellen om de aangetaste tanden te trekken en een kunstgebit te laten aanmeten.
  • Loszittende en verschuivende tanden: Ook dit is een teken van tandvleesontsteking.
  • Ontbrekende tanden: Door een ongeluk, op natuurlijke wijze, of als uw tandarts ze heeft moeten trekken, kan het tijd zijn voor een volledig of gedeeltelijk kunstgebit.

Het vervangen van ontbrekende tanden heeft een aantal voordelen.

Als u enkele of alle tanden of kiezen mist, kan een gedeeltelijk of volledig kunstgebit nuttig zijn. Door ontbrekende tanden en kiezen kunnen de overgebleven tanden en kiezen verschuiven en scheef gaan staan, waardoor u niet meer goed kunt kauwen. Grote ruimten tussen uw tanden hebben ook invloed op uw zelfvertrouwen en op uw professionele en persoonlijke leven. Al deze factoren dragen ertoe bij dat iemand op jongere leeftijd een tandvervanging nodig heeft.

Als u eenmaal hebt besloten om ontbrekende tanden en kiezen te vervangen door een kunstgebit of gedeeltelijke gebitsprothese, is het vrij eenvoudig om het model te kiezen dat het beste bij uw behoeften past. Heeft u hier hulp of advies bij nodig? Neem dan gerust contact met ons op!