4.6/5

Poets je tanden het beste voor of na het ontbijt?

Tanden poetsen voor of na het ontbijt

Je wist waarschijnlijk wel dat je je tanden twee keer per dag moet poetsen. Maar wist je ook dat er een discussie is over de vraag of je je tanden beter meteen na het wakker worden (voor het ontbijt) kunt poetsen, of dat je ze na het eten moet poetsen? En afhankelijk van wie je het vraagt, krijg je een ander antwoord.

Beginnen bij het begin: water drinken als je wakker wordt.

We raden je aan om een glas water naast je bed te zetten en het op te drinken als je wakker wordt. Een nuttig begin om zowel je stofwisseling op gang te brengen als de hydratatie te bevorderen. Andere vochtinname ’s morgens kan bestaan uit een pot thee of een kop koffie. Het is goed om je te bedenken dat deze licht diuretisch kunnen zijn en, hoewel aanvankelijk verfrissend, ook kunnen bijdragen tot uitdroging (en bijdragen tot bevlekte tanden!). Gehydrateerd blijven verhoogt je speekselproductie en helpt vervolgens je tanden tegen bederf te beschermen.

Let op: voeg liever géén vers citroensap aan het water toe. Hoewel dit wat extra smaak biedt, kan het tot tand beschadiging leiden omdat citroensap relatief zuur is en mogelijk schadelijk voor het glazuur is, vooral in heet water.

Terwijl je slaapt vermenigvuldigen de plaque-veroorzakende bacteriën in je mond zich.

Dat is een deel van de reden waarom je wakker kunt worden met een “ochtendadem”. Door die bacteriën er meteen uit te wassen met een fluoride tandpasta bevrijd je je tanden van tandplak en bacteriën. Het bedekt ook je glazuur met een beschermende barrière tegen het zuur in je voedsel.

Poetsen direct na het ontbijt kan je tanden bedekken met resten van zuur voedsel, waardoor je glazuur verzwakt. Sommige onderdelen van het ontbijt zijn enkele van de slechtste voedingsmiddelen voor je tandglazuur, waaronder:

  • sinaasappelsap
  • citrusvruchten
  • gedroogd fruit
  • brood
  • gebak

Poetsen kan dus bijzonder slecht zijn voor je tanden vlak na het ontbijt.

Dertig minuten tot een uur na het eten wachten met tandenpoetsen is de beste manier om ervoor te zorgen dat je je tanden beschermt en niet met je glazuur knoeit. Hoe beslis je wat beter is: tandenpoetsen voor of na het ontbijt? Uiteindelijk is de beste tijd om tanden te poetsen wanneer je maar kunt, zolang je maar minimaal twee keer per dag poetst.