4.6/5

Uw kunstgebit onderhouden

Kunstgebit onderhouden

Een kunstgebit is niet meer weg te denken tegenwoordig. Voor veel mensen is dit een ideale oplossing die veel comfort en gemak geeft. En wat er natuurlijk ook esthetisch mooi uit kan zien. Maar het onderhouden van een kunstgebit is enorm belangrijk. Want uw mond is een bron van bacteriën. Dat is geen probleem en heel normaal, maar het is wel belangrijk om hier goed mee om te gaan.

Goed onderhoud van uw kunstgebit is belangrijk

In uw mond is het altijd vochtig en warm, waardoor bacteriën heel snel kunnen groeien. En dit is dan ook één van de belangrijkste redenen waarom het zo belangrijk is een kunstgebit goed te onderhouden. Te veel slechte bacteriën (er zijn ook een hele hoop goede) kunnen op den duur gaan zorgen voor problemen. En voorkomen is altijd beter dan genezen.

Het slecht onderhouden van uw kunstgebit (en daarbij uw algehele mondhygiëne kan zorgen voor een aantal vervelende complicaties. Denk hierbij aan:

  • U krijgt wondjes in uw mond die pijnlijk zijn
  • Kleine ontstekingen kunnen ontstaan, die zijn gevaarlijk
  • Nare geur

Een stralende glimlach

Een kunstgebit zorgt er vaak voor dat u weer stralend kunt lachen. Erg fijn. Om dit te kunnen blijven doen is het belangrijk dat uw kunstgebit elke dag goed gepoetst wordt. En nieuw alleen het kunstgebit, maar ook uw hele gebit, de hele mond. Poets iedere avond met een zachte tandenborstel en maak zachte en ronddraaiende bewegingen. Dit bevordert de doorbloeding en dit maakt en houdt het tandvlees gezond. Vergeet ook niet uw tong mee te poetsen. Vooral op de achterkant van de tong blijven soms veel bacteriën achter. Een andere tip van ons is om uw kunstgebit na elke maaltijd even kort onder de kraan af te spoelen.

Hoe maakt u uw kunstgebit schoon

Het allerbelangrijkste is het poetsen van het kunstgebit. Haal het gebit eruit en poets hem met een speciale protheseborstel en kunstgebit reiniger of met een prothese tandpasta. Gebruik altijd een speciale tandpasta voor kunstgebitten. Dit omdat de normale tandpasta’s vaak schuurmiddelen bevatten die het kunstgebit kunnen beschadigen. Het kan namelijk zorgen voor krassen. Dit is overigens niet bij elke tandpasta, maar ga daarom wel altijd voor een speciale tandpasta.

Een andere tip is om het kunstgebit boven een bakje water of boven de wasbak (gevuld met een laagje water) te poetsen. Mocht de prothese uit uw handen glippen dan valt hij veilig in het water en raakt hij niet beschadigd.

Ook is het belangrijk het kunstgebit regelmatig schoon te maken in een bakje met speciale prothese reiniger. Het lijkt wellicht een hele klus om uw gebit schoon te houden, maar als u dit in uw dagelijkse routine opneemt zult u zien dat het slechts een fractie van uw tijd kost. En het voordeel is dat uw kunstgebit langer meegaat en ook dat u minder kans heeft op vervelende klachten.

Wilt u meer informatie over uw kunstgebit of bent u van plan een kunstgebit aan te meten? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan graag voor u klaar.