4.6/5

Vijf tips om te veel (slechte) bacteriën in uw mond te verminderen

Bacterien-in-mond-Tandprothetiek-Brabant

In uw mond zitten veel bacteriën, dat is volkomen normaal en niet per definitie slecht. Er is niks mis met bacteriën, want een correcte balans tussen slechte en goede bacteriën zorgen dat de algehele gezondheid van een gebit goed is en blijft. Bacteriën kunnen veel verschillende functies hebben zoals het assisteren van het metabolisme, slechte micro-organismen bestrijden, het verteren van voedsel en het in optimale gezondheid houden van uw tandvlees. Uit diverse onderzoeken blijkt dat er maar liefst twintig miljard bacteriën in uw mond kunnen zitten. Daar is niks vies aan, maar het is wel een interessant feitje. In dit blog deelt het team van Tandprothetiek Brabant, de specialist voor uw kunstgebit in Tilburg, vijf tips hoe je de goede bacteriën in je mond kunt stimuleren zodat er een goede balans ontstaat.

1 | Een grondige en regelmatige reiniging van uw mond

We beginnen maar gelijk met de meest belangrijke tip. Het goed en regelmatig reinigen van uw gebit zal helpen om een optimale bacterie-balans in uw mond te creëren. Er zijn tandpasta’s verkrijgbaar die specifiek zijn samengesteld om de balans in uw mond te versterken. Dit is een goede manier om het microbioom in uw mond gezond te houden. Naast goed poetsen is het ook belangrijk om te flossen en mondwater te gebruiken. Heeft u een kunstgebit? Dan is het belangrijk dat u regelmatig uw mond spoelt en het tandvlees met een zachte tandenborstel reinigt en natuurlijk uw kunstgebit reinigt conform de besproken methode.

2 | Water drinken

Genoeg water drinken is belangrijk. Niet alleen voor uw mond, maar ook voor de gezondheid. Het is belangrijk voor uw mond, omdat voldoende water drinken zorgt voor het in stand houden van een goede speekselproductie. En actief en gezond speeksel zorgt voor een optimale bescherming van uw gebit en mond. Wat raden wij aan voor wat betreft de hoeveelheid water? Wij adviseren u minimaal acht glazen water per dag te drinken. Dit komt neer op zo’n twee liter water per dag.

3 | Minder suikerhoudende voedingsmiddelen eten

Suiker is een vijand voor ieders gebit en mond. Door het minder eten van suikerhoudende voedingsmiddelen beschermt u niet alleen uw gebit, maar ook de bacterie-balans in uw mond. Suiker versterkt de groei van de zurige bacteriën en deze soort bacterie verhinderen de groei van goede bacteriën enorm. Wees daarom terughoudend met suikerhoudende producten. Wist u dat na enkele weken minder suiker eten uw smaak al is verandert en een suikerhoudend product opeens extreem zoet smaakt, terwijl u dat eerder als normaal beschouwde?

4 | Plantaardige voeding

Netflix staat er vol mee, documentaires die de voordelen van plantaardig voedsel beschrijven, testen en ook promoten. Maar ook in de tandheelkunde zijn er telkens meer wetenschappers die geloven dat het eten van meer plantaardige voeding zorgt voor een meer gebalanceerde omgeving in je mond. Plantaardige voeding zijn voedingsmiddelen die niet van een dier komen, dus bijvoorbeeld fruit, groenten, peulvruchten, noten etc.

5 | Stress vermijden

Te veel stress in het menselijk lichaam kan zorgen voor grote negatieve gevolgen. En zo ook voor de bacteriehuishouding in uw mond. Veel stress kan leiden tot ontstekingen in het lichaam. Een dergelijke ontsteking in uw mond is absoluut niet wenselijk en zorgt er ook voor dat de bacterie-balans in uw mond ernstig verstoord wordt. Zorg dus zo veel als mogelijk voor een stress-vrij leven. Dit geeft u niet alleen veel plezier, maar zorgt er ook voor dat de bacterie-balans in uw mond op een gezond pijl blijft.