4.6/5

Wat doet een tandprotheticus of andere tandspecialist?

Een tandarts controleert minimaal 1x per jaar je tanden en mond. Wanneer je gaatjes hebt of andere problemen dan worden deze problemen verholpen en de tandarts geeft advies bijvoorbeeld over flossen, poetsen of voeding. Wanneer de tandarts een probleem niet zelf kan oplossen, dan stuurt hij je door naar een mondhygiënist, orthodontist, tandtechnicus of tandprotheticus. Maar wat doen al deze tandspecialisten eigenlijk?

 

Mondhygiënist en orthodontist

Een mondhygiënist helpt je met je mondhygiëne, zoals de naam eigenlijk al zegt.

Wanneer je tanden niet recht boven elkaar staan, dan verwijst de tandarts je door naar een orthodontist of beugeltandarts. Deze maakt een beugel zodat de tanden weer netjes naast en boven elkaar komen te staan. Deze specialisten helpen allemaal om je mond gezond en netjes te houden.

 

Wat is een tandtechnicus?

Een tandtechnicus en een tandprotheticus is niet hetzelfde, al zou je soms denken van wel. Een tandartstechnicus maakt, in opdracht van de tandarts, hulpmiddelen die je gebit ondersteunen, vervangen of corrigeren. Hierbij moet je denken aan kronen en bruggen, maar ook beugels horen hierbij. Je komt een tandtechnicus meestal niet tegen in een tandartspraktijk omdat deze in een tandtechnisch laboratorium werkt. Bij Tandprothetiek Brabant hebben wij wel ons eigen tandtechnisch laboratorium. Hierdoor kunnen wij onze cliënten nog beter en sneller van dienst zijn.

 

De werkzaamheden van een tandprotheticus

Een tandprotheticus is een specialist in het aanmeten én maken van alle protheses die je uit de mond kunt nemen. Dit zijn onder andere het kunstgebit, de partiële prothese en frame prothese. Naast het maken mag een tandprotheticus deze voorzieningen ook aanmeten. Dat is heel specialistisch werk en dit moet met zorg gedaan worden.

 

Tandtechnisch laboratorium van Tandprothetiek Brabant

Wij hebben ons eigen tandtechnisch laboratorium waar protheses worden gemaakt. Zo kunnen wij de beste service bieden aan onze cliënten. Heb je vragen over een prothese? Maak dan nu afspraak.