4.6/5

Wel of geen kunstgebit kiezen?

Wel-of-geen-kunstgebit-kiezen

In Nederland zijn er zo’n 3 miljoen mensen met een kunstgebit en dat wil dus zeggen dat afgerond  1 op 6 mensen hebben gekozen voor een kunstgebit. De reden hierachter verschilt voor iedereen, maar de meest voorkomende reden om te kiezen voor een kunstgebit is dat het natuurlijke gebit te veel problemen veroorzaakt in het dagelijkse leven. En die eerste stap naar een kunstgebit, is voor veel mensen gelijk de moeilijkste. En dat is natuurlijk logisch. Bij een keuze voor een kunstgebit vanuit Tilburg en omstreken, dan helpen de ervaren mensen van Tandprothetiek Brabant natuurlijk graag in dit proces. Maar om die eerste stappen te zetten, is het interessant om de voor- en de nadelen van een kunstgebit in beeld te hebben. In dit blog hopen we, door middel van onze ervaring, een stukje te helpen in dit proces en te adviseren.

Voordelen van een kunstgebit

Er zijn veel voordelen die een kunstgebit met zich meebrengt. Logisch, want niet voor niets kiezen er dagelijks veel mensen voor deze gebitsoplossing.

Enkele voordelen van een kunstgebit zijn:

  • – Een mooie glimlach op elk moment van de dag. Een gebitsprothese is tegenwoordig erg mooi en ziet er natuurlijk uit. Dit in tegenstelling tot de techniek van zo’n 10 tot 20 jaar geleden. Schamen hoeft echt niet meer en je gebit ziet er echt natuurlijk uit. De moderne techniek van deze tijd verrast de meeste mensen positief.
  • – De techniek van een kunstgebit kan in vele soorten en maten worden toegepast. Er kan namelijk ook gekozen worden voor een gedeeltelijke prothese, waar men vaak onterecht denkt dat een volledige prothese de enige oplossing is. Een klikgebit op implantaten is bijvoorbeeld weer een oplossing om te zorgen dat het kunstgebit goed vast blijft zitten, terwijl het toch uitneembaar is.
  • – Het is mogelijk om eigen tanden en kiezen te behouden in combinatie met een gedeeltelijke gebitsprothese. Bij Tandprothetiek Brabant zijn we gespecialiseerd in protheses en kan er op één adres advies en voorlichting worden gegeven en daarnaast kan er direct worden doorgegaan tot het aanmeten, plaatsen, rebasen, repareren en corrigeren van een kunstgebit. Wel zo makkelijk!
  • – Een veel gehoord voordeel naast een mooie lach is dat het onwijs prettig is dat het weer comfortabel is om voedingsmiddel te nuttigen. Hardere etenswaren zijn geen probleem meer en dat is erg prettig.
  • – Een ander voordeel zijn de relatief lage kosten in verhouding tot andere gebitsoplossingen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om via de zorgverzekeraar een vergoeding te krijgen. Zo wordt het aanmeten van een gebitsprothese ook financieel een aantrekkelijke keuze.

Nadelen van een kunstgebit

Zoals gezegd zijn er ook enkele nadelen bij een kunstgebit. Daar zijn we eerlijk in. Om een compleet beeld te schetsen van de voor- en nadelen van een kunstgebit zetten we enkele van deze nadelen op een rijtje.

  • – Voor het plaatsen van een volledige gebitsprothese is het noodzakelijk om alle resterende tanden en kiezen te trekken.
  • – Na het plaatsen van een prothese is het soms anders en ook even wennen om te praten. Het voelt en klinkt soms wat anders en dat is een vreemde gewaarwording. Sommige mensen vinden dit idee een belemmering om te kiezen voor een kunstgebit. In de regel wennen mensen hier heel snel weer aan.
  • – Als voordeel noemden we dat het prettig is weer alles te kunnen eten. Maar in het begin is het juist ook wel erg vreemd en raar om te eten. Meer dan de helft van de mensen die kiezen voor een prothese hebben hier last van. Bij het grootste gedeelte van deze groep went dit in zo’n 3 weken tot 3 maanden. Een klein gedeelte heeft hier soms wat langer last van en kan pas echt genieten van eten na enkele maanden.

We beperken ons in dit blog tot deze drie nadelen. Deze komen het meeste voor, maar de meeste nadelen zijn ook weer tijdelijk waardoor de ernst wat minder lijkt. Misschien twijfelt u wel om eens te informeren naar een kunstgebit. Ook bij twijfel helpen wij u graag verder in de regio Tilburg bij Tandprothetiek Brabant. Neemt u gerust even contact met ons op, dan helpen we u graag verder.