4.6/5

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor je tanden?

Voedingsmiddelen goed voor tanden

Als het op eten aankomt, zijn je tanden de echte uitblinkers. Ze werken hard om al het lekkere eten af te breken, dus is het uiterst belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen in je dagelijkse voeding goed en slecht voor ze zijn. Voedingsmiddelen die goed zijn voor je tanden zijn vaak ook goed voor je hele lichaam. Voedingsmiddelen met veel calcium en andere voedingsstoffen, zoals magere kaas, vetvrije of magere melk, gewone yoghurt, en bladgroenten kunnen zorgen voor gezonde tanden. Voedingsmiddelen met veel eiwitten, zoals eieren, vis, vlees en gevogelte, kunnen ook helpen het glazuur op je tanden te beschermen en de botdichtheid te verbeteren.

Voedingsmiddelen met veel water en vezels, zoals fruit en groenten, stimuleren niet alleen het speeksel – dat helpt voedseldeeltjes weg te spoelen, zuren te neutraliseren en bederf te voorkomen – maar helpen ook de suiker uit te balanceren die je misschien uit andere voedingsmiddelen binnenkrijgt.

Wat kan ik eten om mijn tanden te versterken?

Tanden hebben allerlei voedingsstoffen en mineralen nodig om sterk te blijven, waaronder calcium, vitamine A, C, en D, eiwit, en fosfor. Deze voedingsstoffen kunnen komen uit voedingsmiddelen als eieren, mager vlees, noten, bonen, groene bladgroenten, en vis. Knapperig voedsel zoals noten en wortels kan ook helpen je tanden te versterken, maar vermijd bijvoorbeeld het eten van ijs, dat kan het glazuur van je tanden breken of barsten en tot gaatjes leiden.

Enkele van de beste voedingsmiddelen voor gezonde tanden zijn verse groenten en fruit, vanwege hun hoge voedingswaarde en extra reinigende werking. Ook zijn er calcium rijke voedingsmiddelen, zoals magere of vetvrije melk, yoghurt en kaas, verrijkte sojadranken, tofu, zalm, amandelen en donkergroene bladgroenten die sterke tanden en botten helpen bevorderen. Kauwen op knapperig voedsel brengt het speeksel op gang, dat samen met water helpt om tandplak veroorzakende bacteriën en voedselresten weg te spoelen.

Niet te vergeten: water

Water is anders dan alle andere dranken, en is verreweg de gezondste drank die er is. Ons lichaam bestaat voor 60% uit water, en gehydrateerd blijven helpt je systeem gezonde voedingsstoffen te verdelen, afvalstoffen af te voeren, je huid een gezonde gloed te geven en je spieren in beweging te houden. En – water drinken helpt echt je tanden gezond te houden – vooral als het gefluorideerd is. Water drinken met fluoride, dat “de gaatjesbestrijder van de natuur” is, is een van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen om gaatjes te helpen voorkomen.