4.6/5

5 voedingsmiddelen voor een gezond gebit

5-voedingsmiddelen-voor-een-gezond-gebit

Wist jij al dat er voedingswaren zijn die goed zijn voor je gebit? Een mens moet natuurlijk eten en drinken op een dag om energie te hebben en de juiste vitamines en bouwstoffen binnen te krijgen. Om deze reden is je gebit de hele dag hard aan het werk om zowel gezonde als ongezondere producten weg te werken, vooral omdat er tegenwoordig veel producten met suikers en andere schadelijke stoffen zitten. De grootste gunst die je jezelf kan doen is om regelmatig je tandarts of mondhygiënist op te zoeken. Ook kan goede voeding je een stuk helpen om je gebit gezond te houden. In deze blog lees je hier meer over.

Noten

In noten zitten verschillende soorten mineralen en vitamines. Als je dagelijks een handjevol verschillende soorten noten eet krijg je deze binnen. Denk hierbij aan noten zoals cashewnoten, amandelen, walnoten of pistachenoten. Daarnaast bestrijden noten viezigheid in de mond doordat het kauwen op deze noten ervoor zorgt dat de productie van speeksel in gang wordt gezet. Nog een bonus: Door de schurende textuur van de noten bestaat de kans dat kleine vlekjes op de tanden verwijderd worden.

Yoghurt

Yoghurt ondersteunt je tanden en kiezen omdat dit voedingsmiddel rijk is aan eiwitten, calcium en gezonde melkzuurbacteriën. Yoghurt hoort iedere dag op je lijstje te staan!

Water

Misschien wel de meest simpele en belangrijkste uit dit lijstje, water. We weten allemaal dat water de beste vloeistof is om gehydrateerd te blijven. Dit is uiteraard ook belangrijk voor je speeksel. Water of speeksel kan ervoor zorgen dat overige voedselrestjes tussen je tanden of kiezen weggespoeld worden. Hierdoor blijven er minder bacteriën in je mond zitten en is de kans kleiner dat je tanden aangetast worden.

Paddenstoelen en champignons

Zoals je hebt gelezen in het kopje ‘Yoghurt’ is calcium goed en zelfs noodzakelijk voor een gezond gebit. Calcium heeft overigens wel een drager nodig om door het lichaam opgenomen te kunnen worden en vervolgens zijn werk te gaan doen. Deze drager is vitamine D. Paddenstoelen en champignons zitten hier vol mee.

Pure chocolade

Dit kopje zal veel mensen verbazen maar het is echt waar. Door het hoofdingrediënt, de cacaoboon, staat deze op het lijstje. De cacaoboon zit namelijk vol met tannines die als natuurlijke antioxidant werken.

Deze tannines bevorderen bloedcirculatie, voorkomen tanderosie en bestrijden tandplakvorming. Bij pure chocolade geldt: hoe hoger het cacaogehalte hoe minder suiker. Kies daarom voor een cacaogehalte van boven de 70%.